Eerste hulp bij vervelende beestjes: vlooien en teken

In deze blog bespreken we twee veelvoorkomende parasieten: vlooien en teken. Beide insecten voeden zich met bloed en kunnen zowel voor huisdieren als mensen een vervelende last zijn. Hoewel ze klein zijn, kunnen ze grote problemen veroorzaken als ze niet worden aangepakt. Lees verder en ontdek wie deze vervelende beestjes zijn en hoe we ze kunnen herkennen, voorkomen en bestrijden.

Vlooien

Vlooien zijn kleine, springende insecten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze komen geregeld voor bij huisdieren, maar kunnen ook mensen bijten. Gelukkig zijn er maar een beperkt aantal vlooien die de mens als favoriete gastheer hebben, en bijten vlooien die bij huisdieren voorkomen slechts in beperkte gevallen ook mensen.

 

Los daarvan is het natuurlijk wel aangewezen om voorzichtig te zijn en huisdieren goed en correct te behandelen, want vlooien kunnen zich natuurlijk ook verspreiden via kleding of huisdieren. Een vlooienbeet veroorzaakt kleine, jeukende bultjes, meestal rond de voeten of enkels.

 

Preventie en bestrijding:

 

  • Behandel regelmatig je huisdieren
  • Was beddengoed op hoge temperatuur
  • Stofzuig regelmatig en grondig, ook onder bedden en meubilair
  • Gebruik insecticiden of natuurlijke alternatieven om vlooien te bestrijden.
Een hond krijgt een behandeling tegen vlooien en teken in de nek.

Teken

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich ook voeden met bloed. Ze worden vaak buitenshuis opgepikt in gebieden met veel struikgewas en hoog gras. Een teek kan zich dus rechtstreeks bij jou vastbijten tijdens een wandeling of in je tuin, maar kan ook mee in huis binnengebracht worden via kleding of huisdieren. Wist je dat 1 op 3 tekenbeten gewoon thuis in de tuin wordt opgelopen?

Tekenbeten zijn vaak pijnloos, waardoor ze moeilijk op te merken zijn.  Het gevaarlijke aan teken is dat ze ziekten zoals de ziekte van Lyme, maar ook tekenencefalitis kunnen overdragen.

 

Tekenencefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die veroorzaakt wordt door een virus dat door besmette teken wordt overgedragen. Sinds enkele jaren blijken ook in België en Europa steeds meer teken besmet te zijn met dit virus. Er is geen specifieke behandeling tegen tekenencefalitis, maar gelukkig kan je je er wel tegen laten vaccineren. Beter voorkomen dan genezen dus!

Een wandelaar gebruikt een spray tegen vlooien tijdens een wandeltocht.

Tegen de ziekte van Lyme kan je je dan weer niet laten vaccineren, maar deze is in de meeste gevallen wel te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan. Het is daarom belangrijk dat je aan je huisarts meldt dat je door een teek gebeten bent als je binnen 3 maanden na de beet gezondheidsklachten krijgt. Medicatie is beschikbaar bij je apotheek.

 

In tegenstelling tot vlooien, gaan teken doorheen hun levenscyclus wel makkelijk over van dier op mens, en eventueel ook omgekeerd. Om de verspreiding van ziektes die door teken worden overgedragen en potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor de mens te helpen inperken, is het dus uiterst belangrijk om ook je huisdier goed te behandelen tegen teken. Immers, hoe vaker en sneller een teek wordt verhinderd zich voort te planten, hoe minder (besmette) teken er zullen zijn.


Preventie en bestrijding:

 

  • ­Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren op teken na een dag in de tuin of de natuur
  • Behandel regelmatig je huisdieren
  • ­Gebruik teekwerende middelen (beschikbaar bij je apotheek), zowel voor jezelf als voor je huisdieren
  • ­Vermijd het lopen door dicht struikgewas en hoog gras
  • ­Draag bedekkende kleding als je in bosrijke gebieden bent
  • ­Was je kleding na een bezoek aan tekengebieden op hoge temperatuur.

 

Het idee van krioelende insecten in je bed is genoeg om iemand slapeloze nachten te bezorgen. Gelukkig kunnen met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen deze ongenode gasten effectief worden bestreden. Het is belangrijk om alert te blijven op tekenen van deze parasieten en snel te handelen bij de eerste tekenen van een besmetting. Zo kan iedereen hopelijk genieten van een rustige, ongestoorde nachtrust.

 

Heb je nog vragen over vervelende beestjes? Contacteer ons snel!

Advies
+
Eerste hulp bij bedwantsen en schurft
Lees meer >
+
Eerste hulp bij vervelende beestjes: vlooien en teken
Lees meer >
+
5 tips om de examens goed door te komen
Lees meer >
Bekijk alle artikels
Kom langs bij de Zorgplek

Wees welkom in elk van onze apotheken in Wijgmaal voor gezondheidszorg op jouw maat!

Wijgmaal Dorp
Meer info
Wijgmaal Brug
Meer info